Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Κοπή πίτας + συλλογική κουζίνα

O Δον Κιχώτης, χωρίς να διεκδικεί κανένα βραβείο πρωτοτυπίας, θα κόψει την πίτα του – η οποία συμπεφτει και με τα γενέθλιά του- την Παρασκευή 3 Φλεβάρη στις 9 μ.μ.
Θα υπάρχει λαχειοφόρος, με πολύ συμβολικό αντίτιμο για τα δώρα που μας πρόσφεραν ή δημιούργησαν οι φίλοι του χώρου και συλλογική κουζίνα από όσους θελήσουν να βγάλουν τον σεφ που κρύβουν μέσα τους! 
 Μαγειρέψτε ό,τι θέλετε και όσοι θέλετε κι ελάτε να κάνουμε μπλόκο στην εσωστρέφεια και τον ατομισμό τρώγοντας και πίνοντας όλοι μαζί.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Cine Δον Κιχώτης: «Λευκός Ελέφαντας»

Την Αργεντίνικη κοινωνική ταινία «Λευκός Ελέφαντας» (2012) του Πάμπλο Τραπέρο θα προβάλει ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) την Τετάρτη 1 Φλεβάρη.
Η προβολή ξεκινάει στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.





Πλοκή:

Ο Τζούλιαν και ο Νικολά είναι δυο ιερείς που εργάζονται σε μια φτωχογειτονιά του Μπουένος Άιρες. Συμπαραστέκονται στην προσπάθεια των κατοίκων να κατασκευαστεί ένα νοσοκομείο στην περιοχήΟ Τζούλιαν, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις όποιες πολιτικές του διασυνδέσεις για να προχωρήσει η κατασκευή ενός νοσοκομείουαλλά μπλέκονται σε μια βίαιη εξέγερση όταν, ύστερα από υπουργική απόφαση, οι εργασίες ανέγερσής του σταματούν.


*Η ταινία καταγράφει τις σκοτεινές πτυχές της Αργεντίνικης κοινωνίας και αναφέρεται σε μία πραγματική ιστορία που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1970 στην Αργεντινή, μας μεταφέρει στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις παραγκουπόλεις της.
Το φιλμ είναι ένα σκληρό, αλλά παράλληλα και ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα, το οποίο θέτει προβληματισμούς και ερωτήματα στον θεατή.

Y.Γ. Τις ώρες των προβολών συλλέγονται γάλατα και τρόφιμα μακράς διαρκείας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους.
Άμεσες ανάγκες σε όσπρια και λάδι.
Επίσης, συλλέγονται είδη ρουχισμού (κυρίως για παιδιά) τα οποία στη συνέχεια προωθούνται σε 
δομές φιλοξενίας προσφύγων και σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Εφτά χρόνια «Δον Κιχώτης»

Πριν από εφτά χρόνια, το 2010, μια παρέα ανθρώπων αποφάσισε να κάνει πράξη ένα δύσκολο και σχετικά άγνωστο - μέχρι τότε-  για την περιοχή εγχείρημα, την δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ανοιχτού Κοινωνικού Χώρου. Ενός χώρου χωρίς την κλασσική σχέση "μαγαζιού-πελάτη", ενός χώρου με συμβολικά αντίτιμα για τα ποτά και τους καφέδες, ενός χώρου που δεν θα ανάγκαζε τον άνεργο να πληρώσει.
Μέσα από πολλή προσωπική εργασία και κόπο ο Δον Κιχώτης άνοιξε τις πόρτες του τον Ιανουάριο του 2010 έχοντας θέσει ως στόχους: τη συνάντηση ανθρώπων που έχουν κάτι διαφορετικό να πουν, την κοινωνικοποίηση  μέσα σε μια εποχή που οδηγούσε και οδηγεί τον καθένα μας στην αποξένωση, την προβολή θεμάτων που δεν θα προβάλονταν στην τηλεόραση ή σε εκδηλώσεις της περιοχής, την ενεργή συμμετοχή των φίλων που τον επισκέπτονταν για να δημιουργήσουμε μαζί κάτι χρήσιμο για όσους επισκέπτονταν το Δον Κιχώτη.

Μέσα από τις δυσκολίες και τις κακές συγκυρίες που περνάει η χώρα και ζώντας και προσπαθώντας σε μια συντηρητική επαρχία, ε
φτά χρόνια μετά, αυτό το όμορφο εγχείρημα συνεχίζει να υπάρχει.
Πληθώρα εκδηλώσεων και κόσμου έχουν βρεί "στέγη" στο Δον Κιχώτη. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας "φιλοξενείται" τα τελευταία δυο χρόνια στο χώρο μας, επιλεγμένα ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονικής (πολλές φορές και με την παρουσία των δημιουργών τους), προβολές ταινιών,  παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις και συζητήσεις (κυρίως πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος), ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. μέσω της διάθεσης ειδών καθαρισμού στο σταντ που υπάρχει στον χώρο, στήριξη σε άλλα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα (Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους, μέσω της συγκεντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης σε κάθε μας εκδήλωση αλλά και της Κατάληψης Στέγης Προσφύγων και Μεταναστών Νοταρά 26, μέσω την πώλησης ημερολογίων που συνεχίζεται αυτό τον καιρό).


Είμαστε ακόμα εδώ και συνεχίζουμε, κόντρα στο "ρεύμα" που μας επιτάσσουν οι καιροί. Καλούμε όλους όσοι έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και στόχους με εμάς να έρθουν να γνωριστούμε ή να ξαναγνωριστούμε για να κάνουμε την προσπάθεια αυτή ακόμα πιο δυνατή!

Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης»
Καλαμαρά 4 , Άργος

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Cine Δον Κιχώτης: «Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες»

Την δραματική ταινία «Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες» του Μαρκ Χέρμαν (2008) θα προβάλει ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) την Παρασκευή 27 Γενάρη.
Η προβολή ξεκινάει στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.



Πλοκή:
 Ο Bruno είναι γιος Γερμανού διοικητή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν λόγω της δουλειάς του πατέρα του μετακομίζουν δίπλα στο στρατόπεδο αιχμαλώτων του Άουσβιτς, το ανήξερο αγόρι, με όρεξη για εξερεύνηση και παιχνίδι, θα φτάσει στην απαγορευμένη περιοχή και θα γίνει φίλος με έναν μικρό εβραίο που βρίσκεται από την άλλη μεριά του φράχτη. Η απαγορευμένη φιλία του γιου του κατακτητή με τον ανήλικο αιχμάλωτο, καθώς και οι οικογενειακές ισορροπίες στο σπίτι του διοικητή θα προκαλέσουν ένα ντόμινο εξελίξεων.
Η κτηνωδία του Ναζισμού και η γενοκτονία των Εβραίων ξεδιπλώνεται μέσα από την ιστορία της φιλίας δυο μικρών παιδιών. Οι παιδικές καρδιές γεμάτες αθωότητα, ονειρεύονται τη ζωή και καταστρώνουν τα σχέδιά τους. Οι ενήλικες, όμως, έχουν άλλες προτεραιότητες..

* Η ταινία κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά με τον τίτλο «Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα»
Y.Γ. Τις ώρες των προβολών συλλέγονται γάλατα και τρόφιμα μακράς διαρκείας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους.
Άμεσες ανάγκες σε όσπρια και λάδι.
Επίσης, συλλέγονται είδη ρουχισμού (κυρίως για παιδιά) τα οποία στη συνέχεια προωθούνται σε 
δομές φιλοξενίας προσφύγων και σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Cine Δον Κιχώτης: «Ομάρ»

Την Παλαιστινιακή δραματική ταινία «Ομάρ» (2013) του Χανί Αμπού-Ασάντ θα προβάλει ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) την Παρασκευή 20 Γενάρη.
Η προβολή ξεκινάει στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πλοκή:
Ο νεαρός Παλαιστίνιος Ομάρ και δυο παιδικοί του φίλοι, με την αδελφή ενός εκ των οποίων εκείνος είναι ερωτευμένος, σκοτώνουν έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Όταν ο Ομάρ συλληφθεί, θα βρεθεί παγιδευμένος ανάμεσα στον εκβιασμό των δυνάμεων κατοχής και την καχυποψία των δικών του συναγωνιστών.

H ταινία ήταν υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ δράμα αγωνίας και τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στην κατηγορία «Ένα Κάποιο Βλέμμα» (Un Certain Regard), στο Φεστιβάλ των Καννών του 2013.

Y.Γ. Τις ώρες των προβολών συλλέγονται γάλατα και τρόφιμα μακράς διαρκείας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους.
Άμεσες ανάγκες σε γάλα, όσπρια και λάδι.
Επίσης, συλλέγονται είδη ρουχισμού (κυρίως για παιδιά) τα οποία στη συνέχεια προωθούνται σε
δομές φιλοξενίας προσφύγων και σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Cine Δον Κιχώτης: «Σλουθ»

To βρετανικό θρίλερ μυστηρίου του Τζόζεφ Μανκίεβιτς «Sleuth» (Σλουθ) θα προβάλει ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» την Παρασκευή 13 Γενάρη.
Η προβολή ξεκινάει στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πλοκή:

Ο διάσημος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Άντριου Γουάικ, προσκαλεί στο σπίτι του τον ιταλικής καταγωγής γοητευτικό και άσημο κομμωτή Μίλο Τιντλ, ο οποίος είναι ο εραστής της γυναίκας του. Ο συγγραφέας, ζει απομονωμένος σε μία έπαυλη που έχει μετατρέψει σε έναν αινιγματικό παιχνιδότοπο. Με σατανικό και αρκετά κωμικό τρόπο, σαν αράχνη πλέκει έναν ιστό υπό τη μορφή παιχνιδιών μυαλού και φαντασίας, με απώτερο σκοπό την ταπείνωση του Μίλο. Πράγμα που επιτυγχάνει. Όμως στο "παιχνίδι" ή τη μάχη ανάμεσα στους δύο, κάθε δράση, έχει αντίδραση. Ο Μίλο θα ανταποδώσει και αυτή τη φορά οι κανόνες του παιχνιδιού σκληραίνουν, αγριεύουν και φοβίζουν...